Verschillen tussen troubadours

Door te googlen vind je al snel websites van meerdere troubadours. Er zijn verschillen. Waar let je op? Ik bied graag duidelijkheid. Wil je je oriënteren, dan kun je met deze info je licht opsteken. Word je liever persoonlijk geholpen? Bel me gerust: 0640310030.

1. Moderne poptroubadour

Er is verschil tussen de Middeleeuwse troubadour/minstreel en de Moderne poptroubadour. Ze verschillen in kleding, spelen een ander repertoire en Middeleeuwse troubadours zijn bijna altijd zonder geluidsversterking. Middeleeuwse troubadours worden veelal ingezet tijdens kasteelfeesten.

Hun Bourgondische liedjes, vaak begeleid op luit of gitaar, zijn als muzikale verhalen en daardoor minder veelzijdig inzetbaar. Ikzelf ben een Moderne poptroubadour.

Troubadour Edward Val verschillen boeken zanger gitarist inhuren | live achtegrond muziek brabant gelderland utrecht overijssel drenthe gelderland noord zuid holland flevoland | EV09

2. GEEN commissie betalen

Boek je bij een bemiddelingsbureau, dan betaal je commissie. Voor het boeken van een troubadour is dat meestal tussen de € 50,- en € 125,-. Bovenop de werkelijke waarde van het optreden. Heb je een website gevonden met daarop meerdere troubadours die zich aanbieden? Dat is OOK een bemiddelingsbureau!! Ook hier worden bemiddelingskosten betaald. Niet alleen door jou. Vaak ook door de muzikant.

Website van groep troubadours
Op zo’n website speelt een groep bevriende troubadours elkaar de bal toe. Omzet is hierbij bepalend. De troubadours die niet bij de website zijn aangesloten (waar geen geld aan wordt verdiend) worden afgeraden. Die leveren geen commissie op. Ik doe daar niet aan mee.

3. Veel foto’s en heldere info op de website

Ik ben graag duidelijk en transparant. Dat betekent o.a. dat er op mijn website veel informatie wordt aangeboden. Iets dat voor sommige bezoekers een beetje veel is om allemaal in zich op te nemen. Word je liever persoonlijk geholpen? Bel me gerust: 0640310030.

4. Breed repertoire, veel genres

Er zijn troubadours die enkel gespecialiseerd zijn in Middeleeuws repertoire, of enkel liedjes spelen voor bewoners in zorgcentra, of alleen jazz, etc. Organiseer je een feestelijke gelegenheid met een algemeen thema, kies dan voor een troubadour met een veelzijdig allround repertoire.

5. Speelt ook verzoeknummers
Tijdens feestelijke gelegenheden vinden mensen het vaak leuk om een verzoeknummer aan te vragen. Als muzikant kan ik die betrokkenheid goed waarderen. Ken ik het verzoeknummer, dan zal ik het zeker spelen.

Verschillende methodes
Er zijn moderne troubadours die daarvoor post-it plakblaadjes gebruiken. Je schrijft de titel van het liedje op het plakblaadje en plakt het vervolgens op de gitaar van de troubadour. Ik ben daar zelf niet enthousiast over. De blaadjes vallen vaak van de gitaar. Op het moment dat de troubadour toe is aan jouw verzoekje, ben jij al op een heel andere plek in de zaal en hoor je het niet. Daarbij ziet het er amateuristisch uit. De gitarist wordt steeds gestoord tijdens zijn optreden. Hij kan zijn liedjes dan niet afspelen, wat weer storend is voor de sfeer.

Andere troubadours gebruiken een verzoeklijst waarop je stickers kunt plakken om je verzoekje aan te vragen. Goed bedoeld, maar helaas, ook veelal niet effectief. Het vraagt kostbare ruimte in de zaal en, is de zaal een beetje gezellig verlicht, dan kun je het niet meer lezen. En opnieuw, zodra jouw verzoekje aan de beurt is, sta je even bij het buffet en heb je het niet eens in de gaten.

Mijn methode
Ik draag bij me een smalle kaart. Op de ene zijde de namen van Nederlandse artiesten. Op de andere zijde Engelstalige artiesten. Samengesteld op basis van 19 jaar ervaring. Ik vraag aan een genodigde wat hij/zij wil horen, en speel het dan ter plekke. Optimaal effect. Heel persoonlijk contact. Voor je het weet komen anderen er omheen staan. ‘Mag ik ook even kijken?’

Ook kan ik aan een van de gasten vragen: ‘Wil jij voor mij iemand uitkiezen voor wie ik nu een liefdesliedje zal spelen?’ Of een dansbaar nummer, of een liedje uit de jaren 60. Er ontstaat vanzelf een gezellig sfeertje. Aan andere tafels wordt men nieuwsgierig.

6. Alles echt live gezongen en gespeeld
Ik speel alles puur en ambachtelijk. Alles wat je hoort wordt echt live gespeeld. Er zijn ook troubadours die voor hun optredens gebruik maken van een iPad of laptop. Hiermee spelen zij kant-en-klare orkestbanden af, en zingen daar op mee. Het klinkt dan alsof er een hele band staat te spelen. Het heeft beide zo z’n kwaliteiten.

Troubadour zanger gitarist Edward Val boeken | Mobiele live muziek feest verjaardag tuinfeest | Optreden akoestisch | Sfeermaker entertainer goochelaar kinderen inhuren | EV13

7. Liedteksten en muziek uit het hoofd
Veel troubadours maken, voor het grootste deel van hun optreden, gebruik van een iPad of laptop om de teksten en muziek van af te lezen. Ik heb mijn gehele repertoire uit het hoofd leren spelen. Zo kan ik optimaal contact maken met de genodigden.

Liedjeszanger troubadour Edward Val | Feest en partijen | Mobiel rondlopende muzikant | Optreden akoestische live muziek jaren 60 70 80 allround repertoire | EV15

8. Leuke interactie met gasten
Is de troubadour in staat om interactie te hebben met de gasten, indien gewenst? Of is het eerder iemand die als een singer/songwriter op een kruk gaat zitten en meer de muzikant is, dan dé sfeermaker tijdens jouw feestelijke gelegenheid?

9. Goede geluidsversterking is zeer belangrijk
Als je een band boekt, dan weet je dat daar geluidsapparatuur bij nodig is. Bij het boeken van een troubadour denk je daar niet gauw aan. Toch is professionele geluidsapparatuur een absolute must, ook voor een troubadour. Zelfs als het een groep betreft van maar 30 mensen.

Een gitaar heeft een bescheiden volume. Als daar 20 mensen enthousiast doorheen praten, dan is er van beheerst muzikaal entertainment niet langer sprake. Laat staan als een zanger moet schreeuwen om er nog bovenuit te komen. Het volume van de gasten en van de muziek dient op elkaar te worden afgestemd. Daarbij is geluidsapparatuur niet alleen nodig om het volume te regelen, maar ook om de klank van de muziek af te stemmen op de akoestiek van de zaal.

Zanger gitarist Edward Val | Geluidsversterker Acus Stage 350 Bandmate 200 | Mobiele geluidsversterking aan gordel | Zang gitaar | EV41

Voor kleine groepen gebruik ik mijn mobiele speaker-gordel (zie foto).
Zo’n gordel is nergens te koop. Met de hulp van technisch specialisten heb ik dit in 2016 zelf ontwikkeld. Zeer kostbaar, maar dan heb je ook wat.

Compacte, kwalitatief hoogwaardige speakers hangen links en rechts op mijn heupen (zie foto). Mijn headset en gitaar zijn hierop aangesloten. Alles werkt op een zeer platte accu. Ik ben volledig mobiel inzetbaar, terwijl ik het geluid perfect op de situatie kan afstemmen. Boven mijn rechter knie zie je diverse mondharmonica’s. Mensen kijken hun ogen uit.

Voor iets grotere groepen gebruik ik, naast de mobiele geluidsversterking, mijn zaal-geluidsapparatuur. Alles keurig op maat gemaakt. Geen losse apparaten, geen uitdragerij aan kabels. Het oog wil ook wat. De zaal-apparatuur combineer ik meestal met de ‘draadloze speaker-gordel’. Hierdoor hoor je het geluid niet alleen vanuit de hoek bij de zaal-apparatuur, maar ook vanaf de plek in de zaal waar ik op dat moment sta te spelen. Ik blijf volledig mobiel inzetbaar. Het volume van de apparatuur wordt afgestemd op wat prettig is voor de mensen die daar dicht bij staan of zitten. Meer info hierover vind je via het hoofdmenu.

Poptroubadour Edward Val inhuren | Feest lunch diner receptie high tea event interactief live akoestisch achtergrond langs tafels zanger gitaar zuid noord holland utrecht overijssel | EV11

10. Ook leuke act om naar te kijken

Het oog wil ook wat. Je huurt een muzikant in. Een entertainer. Dan is het fijn als deze zich ook goed presenteert. Bijvoorbeeld door kleding te dragen die past bij de gelegenheid. Plus, ook belangrijk voor de presentatie van live muziek, geen wirwar aan kabels en apparaten. Dat helpt jouw gasten er meteen een gerust gevoel bij te krijgen: ‘Deze muzikant heeft het goed onder controle!’

11a. Betrouwbare bedrijfsauto

Succesvolle muzikanten zijn veel onderweg. Wij rijden het hele jaar door naar optredens in heel Nederland. Op tijd komen is daarbij belangrijk. Dat doe je door op tijd te vertrekken, maar ook door betrouwbaar vervoer te hebben.

11b. Komt ie uit de buurt?
Kiezen voor een muzikant omdat hij dichtbij woont heeft weinig toegevoegde waarde voor je feestje.

Troubadours doen vaak meerdere optredens op een dag. Misschien woont de troubadour 10 km vanaf de feestlocatie, maar als ie eerst een optreden doet aan de andere kant van het land en daarna naar jouw feestje komt, dan schiet je er toch weinig mee op. Daarbij, jouw gasten waarderen een goed optreden. Niet een korte reistijd. Vanuit Nijkerk rijd ik voor mijn optredens door heel Nederland. Mijn opdrachtgevers betalen geen reiskosten!

Het is een vak!
In Nederland werken ongeveer 10-15 professionele (fulltime) troubadours. Het hele jaar door dus. Daar ben ik er één van. Kies je voor een vakman, dan krijg je een prachtig feest!