Tips! Inhuren zanger gitarist (troubadour)

Door te googlen vind je al snel websites van meerdere troubadours. Mobiele zanger-gitaristen. Er zijn verschillen. Ik bied graag duidelijkheid.

Verschillen troubadours muzikant kiezen zanger gitarist edward val boeken advies tips kwaliteit betrouwbare artiest inhuren verjaardag bedrijfsuitje personeel event

Tip 1. Moderne troubadour
Er is verschil tussen de Middeleeuwse troubadour/minstreel en de Moderne poptroubadour. Ze verschillen in kleding, spelen een ander repertoire en Middeleeuwse troubadours zijn bijna altijd zonder geluidsversterking. Middeleeuwse troubadours worden veelal ingezet tijdens kasteelfeesten.

Hun Bourgondische liedjes, vaak begeleid op luit of gitaar, zijn als muzikale verhalen en daardoor heel specifiek inzetbaar. De moderne troubadour, zoals ik, is veelzijdig inzetbaar.

Tips inhuren zanger gitarist advies ervaring referentie edward val minstreel liedjeszanger boeken allround akoestisch

Tip 2. Commissie betalen
Boek je bij een bemiddelingsbureau, dan betaal je commissie. Voor het inhuren van een zanger gitarist (troubadour) is dat meestal tussen de € 50,- en € 125,-. Bovenop de werkelijke waarde van het optreden, tenzij de muzikant korting geeft aan het bureau.

Website van groep troubadours
Heb je een website gevonden met daarop meerdere troubadours die zich aanbieden? Ook dat is een bemiddelingsbureau! Ook hier worden bemiddelingskosten betaald. Niet alleen door jou. Vaak ook door de muzikant.

Op zo’n website speelt een groep bevriende troubadours elkaar de bal toe. Omzet is hierbij bepalend. Een troubadour die niet bij de website is aangesloten (waar geen geld aan wordt verdiend) wordt je afgeraden. Die levert ze geen commissie op.

Tips troubadour zanger gitarist inhuren advies goede ervaring edward val winkelcentrum muzikant

Tip 3. Foto’s en info op de website
Word je genoeg geïnformeerd? Krijg je genoeg bewijs dat de muzikant past bij jouw type feestje? Echt! Het ene feestje is het andere niet.

Ik ben graag duidelijk en transparant. Op mijn website vind je veel foto’s en informatie. Het geeft een goed beeld van mijn ruime ervaring met uiteenlopende gelegenheden. Word je graag persoonlijk geholpen? Bel gerust: 0640310030

Tip 4. Breed repertoire, veel genres
Er zijn troubadours die gespecialiseerd zijn in specifiek repertoire. Enkel Middeleeuwes liedjes, of enkel liedjes spelen voor bewoners in zorgcentra, of alleen jazz, Franstalig, etc. Organiseer je een feestelijke gelegenheid, zonder specifiek thema, kies dan voor iets veelzijdigs. Een muzikant met een veelzijdig repertoire zal dan beter aansluiten bij de voorkeuren van de gasten.

Tip 5. Ook verzoeknummers
Tijdens feestelijke gelegenheden vinden mensen het vaak leuk om een verzoeknummer aan te vragen. Die betrokkenheid kan ik, als muzikant, goed waarderen. Ken ik het verzoeknummer, dan zal ik het zeker spelen.

Verschillende methodes
Er zijn troubadours die post-it plakblaadjes gebruiken. Je schrijft de titel van het liedje op het plakblaadje en plakt dat vervolgens op de gitaar tijdens zijn optreden. Op het moment dat de troubadour toe is aan jouw verzoekje, ben jij waarschijnlijk al op een heel andere plek in de zaal en hoor je het niet.

Mijn methode
Ik draag bij me een smalle kaart (zie foto). Op de ene kant staan Nederlandse artiesten. Op de andere kant internationale artiesten. Ik vraag aan een genodigde wat hij/zij wil horen. Ik maak een praatje en een grapje en speel het dan ter plekke. Ik kies voor optimaal effect. Voor je het weet gaat het van: ‘Mag ik ook even kijken?’

Tip 6. Echt live gezongen en gespeeld
De meeste zanger-gitaristen maken voor hun optredens gebruik van een iPad of laptop. Hiermee spelen zij kant-en-klare orkestbanden af. Daar zingen ze dan op mee. Het klinkt dan alsof er een hele band staat te spelen.

De een denkt ‘Da’s fun en lekker goedkoop!’, een ander denkt ‘Wat een nep!’ Alles heeft zo z’n charmes. Ik speel alles puur en ambachtelijk. Alles wat je hoort wordt door mij  echt live gespeeld.

Troubadour zanger gitarist Edward Val boeken | Mobiele live muziek feest verjaardag tuinfeest | Optreden akoestisch | Sfeermaker entertainer goochelaar kinderen inhuren | EV13

Tip 7. Liedteksten uit het hoofd
Veel muzikanten gebruiken een iPad of laptop om de teksten en muziek van af te lezen. Hierdoor kunnen ze heel veel verzoeknummers spelen, maar zijn ze ook veel minder flexibel. Ook maken ze hierdoor minder contact met de gasten. Hun aandacht is bij hun scherm.

Ik speel mijn hele repertoire uit het hoofd. Zo ben ik flexibel en kan ik optimaal contact maken met de genodigden.

Foodtruck festival event troubadour mobiele live muzek rondlopende zanger act inhuren edward val ermelo veluwe

Tip 8. Leuke interactie
Is de troubadour in staat om interactie te hebben met de gasten? Of is het eerder iemand die vanuit een hoekje op een kruk zijn repertoire speelt? Kies jij voor iemand die ook sfeer kan maken, tijdens jouw feestelijke gelegenheid?

Ik kies doorgaans voor gepaste interactie. Soms wat meer op de voorgrond. Soms wat meer op de achtergrond. Aangepast aan de situatie.

mobiele muzikant winkelcentrum straatfeest troubadour entertainer edward val nijkerk rondlopende liedjeszanger

Tip 9. Goede geluidsversterking
Als je een band boekt, dan weet je dat daar geluidsapparatuur bij nodig is. Bij het boeken van een zanger gitarist (troubadour) denk je daar niet gauw aan. Toch is professionele geluidsapparatuur een absolute must, ook voor een troubadour. Zelfs voor een groep van maar 20 mensen.

Een gitaar heeft een bescheiden volume. Als daar 20 mensen enthousiast doorheen praten, dan is er van mooi muzikaal entertainment niet langer sprake. Gelukkig heb ik daarvoor een oplossing.

feestje breda zanger gitarist inhuren 50 jaar verjaardag troubadour edward val trouwdag jubileum

Voor kleine groepen gebruik ik mijn mobiele versterker-gordel (zie foto’s).

Compacte, kwalitatief hoogwaardige speakers hangen links en rechts op mijn heupen (zie foto). Mijn headset en gitaar zijn hierop aangesloten. Alles werkt op een platte accu. Ik ben volledig mobiel inzetbaar, terwijl ik het geluid perfect op de situatie kan afstemmen. Op mijn rechterbeen zie je diverse mondharmonica’s. Mensen kijken hun ogen uit.

geluidsinstallatie edward val bose l1 kade 10 mobiele geluidsversterking feest zanger gitarist tips

Voor iets grotere groepen gebruik ik, naast de mobiele geluidsversterking, mijn Bose zaal-geluidsapparatuur. Alles keurig op maat gemaakt. Geen losse apparaten, geen uitdragerij aan kabels. Het oog wil ook wat.

De zaal-apparatuur combineer ik meestal met de ‘draadloze speaker-gordel’. Hierdoor hoor je het geluid niet alleen vanuit de hoek bij de zaal-apparatuur, maar ook vanaf de plek in de zaal waar ik op dat moment sta te spelen. Ik blijf volledig mobiel inzetbaar.

Poptroubadour Edward Val inhuren | Feest lunch diner receptie high tea event interactief live akoestisch achtergrond langs tafels zanger gitaar zuid noord holland utrecht overijssel | EV11

Tip 10. Ook leuke act om naar te kijken
Het oog wil ook wat. Je huurt een muzikant in. Een entertainer. Dan is het fijn als deze zich ook goed presenteert. Bijvoorbeeld door kleding te dragen die past bij de gelegenheid.

Plus, ook belangrijk voor de presentatie van live muziek, geen wirwar aan kabels en apparaten. Dat helpt jouw gasten er meteen een gerust gevoel bij te krijgen: ‘Deze muzikant heeft het goed onder controle!’

Tip 11. Betrouwbare bedrijfsauto
Succesvolle muzikanten zijn veel onderweg. Wij rijden het hele jaar door naar optredens in heel Nederland. Op tijd komen is daarbij belangrijk. Dat doe je o.a. door op tijd te vertrekken, maar ook door betrouwbaar vervoer te hebben.

Tip 12. Komt ie uit de buurt?
Zanger-gitaristen doen vaak meerdere optredens op een dag. Misschien woont de troubadour 10 km vanaf de feestlocatie, maar als ie eerst een optreden doet aan de andere kant van het land en daarna naar jouw feestje komt, dan schiet je er toch weinig mee op.

Jouw gasten waarderen een goed optreden. Niet een korte reistijd. Vanuit Nijkerk rijd ik voor mijn optredens door heel Nederland. Mijn opdrachtgevers betalen geen reiskosten!

kinderen feest familie entertainer artiest kids edward val troubadour inhuren tips referentie

Tot slot. Het is een vak!
In Nederland werken ongeveer 10-15 professionele (fulltime) troubadours. Het hele jaar door dus. Daar ben ik er één van. Kies je voor een vakman, reken dan op een geslaagd feest.

Populaire pagina’s »

Zanger gitarist troubadour | Mobiele geluidsapparatuur | Repertoire & genres | Repertoirelijst | Optredens zorgcentra | Checklist | Referenties | Video’s | Muziek & Maatwerk | Contact & offerte