Verschillen tussen troubadours

Door te googlen vind je al snel websites van meerdere troubadours. Er zijn verschillen. Waar let je op? Ik bied graag duidelijkheid. Word je liever persoonlijk geholpen? Bel me gerust: 0640310030.

1. Moderne poptroubadour

Er is verschil tussen de Middeleeuwse troubadour/minstreel en de Moderne poptroubadour. Ze verschillen in kleding, spelen een ander repertoire en Middeleeuwse troubadours zijn bijna altijd zonder geluidsversterking. Middeleeuwse troubadours worden veelal ingezet tijdens kasteelfeesten.

Hun Bourgondische liedjes, vaak begeleid op luit of gitaar, zijn als muzikale verhalen en daardoor minder veelzijdig inzetbaar. Ik ben een Moderne poptroubadour.

Troubadour Edward Val verschillen boeken zanger gitarist inhuren | live achtegrond muziek brabant gelderland utrecht overijssel drenthe gelderland noord zuid holland flevoland | EV09

2. GEEN commissie betalen

Boek je bij een bemiddelingsbureau, dan betaal je commissie. Voor het boeken van een troubadour is dat meestal tussen de € 50,- en € 125,-. Bovenop de werkelijke waarde van het optreden. Heb je een website gevonden met daarop meerdere troubadours die zich aanbieden? Dat is OOK een bemiddelingsbureau!! Ook hier worden bemiddelingskosten betaald. Niet alleen door jou. Vaak ook door de muzikant.

Website van groep troubadours
Op zo’n website speelt een groep bevriende troubadours elkaar de bal toe. Omzet is hierbij bepalend. De troubadours die niet bij de website zijn aangesloten (waar geen geld aan wordt verdiend) worden afgeraden. Die leveren geen commissie op. Ik doe daar niet aan mee.

3. Veel foto’s en heldere info op de website

Ik ben graag duidelijk en transparant. Dat betekent dat er op mijn website veel informatie wordt aangeboden. Word je liever persoonlijk geholpen? Bel me gerust: 0640310030

4. Breed repertoire, veel genres

Er zijn troubadours die gespecialiseerd zijn in Middeleeuws repertoire, of enkel liedjes spelen voor bewoners in zorgcentra, of alleen jazz, etc. Organiseer je een feestelijke gelegenheid, zonder specifiek thema, kies dan voor iets veelzijdigs. Ik heb een veelzijdig allround repertoire.

5. Speelt ook verzoeknummers
Tijdens feestelijke gelegenheden vinden mensen het vaak leuk om een verzoeknummer aan te vragen. Als muzikant kan ik die betrokkenheid goed waarderen. Ken ik het verzoeknummer, dan zal ik het zeker spelen.

Verschillende methodes
Er zijn troubadours die post-it plakblaadjes gebruiken. Je schrijft de titel van het liedje op het plakblaadje en plakt dat vervolgens op de gitaar. Op het moment dat de troubadour toe is aan jouw verzoekje, ben jij al op een heel andere plek in de zaal en hoor je het niet.

Mijn methode
Ik heb bij me een smalle kaart. Op de ene kant staan Nederlandse artiesten. Op de andere kant internationale artiesten. Ik vraag aan een genodigde wat hij/zij wil horen, en speel het dan ter plekke. Ik kies voor optimaal effect. Voor je het weet hoor je: ‘Mag ik ook even kijken?’

6. Alles echt live gezongen en gespeeld
Er zijn troubadours die voor hun optredens gebruik maken van een iPad of laptop. Hiermee spelen zij kant-en-klare orkestbanden af, en zingen daar op mee. Het klinkt dan alsof er een hele band staat te spelen. Ik speel alles puur en ambachtelijk. Alles wat je hoort wordt echt live gespeeld.

Troubadour zanger gitarist Edward Val boeken | Mobiele live muziek feest verjaardag tuinfeest | Optreden akoestisch | Sfeermaker entertainer goochelaar kinderen inhuren | EV13

7. Liedteksten en muziek uit het hoofd
Veel muzikanten gebruiken een iPad of laptop om de teksten en muziek van af te lezen. Ik speel mijn hele repertoire uit het hoofd. Zo kan ik optimaal contact maken met de genodigden.

Liedjeszanger troubadour Edward Val | Feest en partijen | Mobiel rondlopende muzikant | Optreden akoestische live muziek jaren 60 70 80 allround repertoire | EV15

8. Leuke interactie met gasten
Is de troubadour in staat om interactie te hebben met de gasten? Of is het eerder iemand die op een kruk gaat zitten en meer de muzikant is, dan dé sfeermaker tijdens jouw feestelijke gelegenheid? Ik kies voor gepaste interactie.

9. Goede geluidsversterking is zeer belangrijk
Als je een band boekt, dan weet je dat daar geluidsapparatuur bij nodig is. Bij het boeken van een troubadour denk je daar niet gauw aan. Toch is professionele geluidsapparatuur een absolute must, ook voor een troubadour. Zelfs voor een groep van maar 20 mensen.

Een gitaar heeft een bescheiden volume. Als daar 20 mensen enthousiast doorheen praten, dan is er van mooi muzikaal entertainment niet langer sprake. Gelukkig heb ik daarvoor een oplossing.

Voor kleine groepen gebruik ik mijn mobiele versterker-gordel (zie foto).

Compacte, kwalitatief hoogwaardige speakers hangen links en rechts op mijn heupen (zie foto). Mijn headset en gitaar zijn hierop aangesloten. Alles werkt op een platte accu. Ik ben volledig mobiel inzetbaar, terwijl ik het geluid perfect op de situatie kan afstemmen. Op mijn rechterbeen zie je diverse mondharmonica’s. Mensen kijken hun ogen uit.

Voor iets grotere groepen gebruik ik, naast de mobiele geluidsversterking, mijn Bose zaal-geluidsapparatuur. Alles keurig op maat gemaakt. Geen losse apparaten, geen uitdragerij aan kabels. Het oog wil ook wat. De zaal-apparatuur combineer ik meestal met de ‘draadloze speaker-gordel’. Hierdoor hoor je het geluid niet alleen vanuit de hoek bij de zaal-apparatuur, maar ook vanaf de plek in de zaal waar ik op dat moment sta te spelen. Ik blijf volledig mobiel inzetbaar.

Poptroubadour Edward Val inhuren | Feest lunch diner receptie high tea event interactief live akoestisch achtergrond langs tafels zanger gitaar zuid noord holland utrecht overijssel | EV11

10. Ook leuke act om naar te kijken

Het oog wil ook wat. Je huurt een muzikant in. Een entertainer. Dan is het fijn als deze zich ook goed presenteert. Bijvoorbeeld door kleding te dragen die past bij de gelegenheid. Plus, ook belangrijk voor de presentatie van live muziek, geen wirwar aan kabels en apparaten. Dat helpt jouw gasten er meteen een gerust gevoel bij te krijgen: ‘Deze muzikant heeft het goed onder controle!’

11a. Betrouwbare bedrijfsauto

Succesvolle muzikanten zijn veel onderweg. Wij rijden het hele jaar naar optredens in heel Nederland. Op tijd komen is daarbij belangrijk. Dat doe je door op tijd te vertrekken, maar ook door betrouwbaar vervoer te hebben.

11b. Komt ie uit de buurt?

Troubadours doen vaak meerdere optredens op een dag. Misschien woont de troubadour 10 km vanaf de feestlocatie, maar als ie eerst een optreden doet aan de andere kant van het land en daarna naar jouw feestje komt, dan schiet je er toch weinig mee op. Jouw gasten waarderen een goed optreden. Niet een korte reistijd. Vanuit Nijkerk rijd ik voor mijn optredens door heel Nederland. Mijn opdrachtgevers betalen geen reiskosten!

Het is een vak!
In Nederland werken ongeveer 10-15 professionele (fulltime) troubadours. Het hele jaar door dus. Daar ben ik er één van. Kies je voor een vakman, dan krijg je een prachtig feest!